cyprus beach volleyball

 

HISTORY
2006

2005

2004

2003

2002

2001

Other Seasons
history

 

 

EMAIL
email
pass

 

WEBSITE SUPPORTERS

totalcy cyprus

cyprus properties

cyprus volley

 

 

The table on the left will lead you to more information, results, photos and ratings of various tournaments.


Η Ιστορία του Κυπριακού Beach Volleyball
(Παρμένο από: http://www.volleyball.org.cy/beach)

Το Beach Volley έκανε την εμφάνισή του στην Κύπρο για πρώτη φορά στις παραλίες της Αμμοχώστου όπου εκεί μαζεύονταν οι καλύτεροι πετοσφαιριστές του νησιού που προέρχονταν κυρίως από την Αμμόχωστο αλλά και από την Λευκωσία. Διεξάγονται ημερήσια πρωταθλήματα μεταξύ των αθλητών και το άθλημα έγινε πολύ γνωστό χωρίς όμως να ενταχθεί στην Ομοσπονδία.

Η ΚΟΠΕ με την ίδρυση της το 1978 έκανε διάφορες μελέτες και τα πρωταθλήματα άρχισαν να διοργανώνονται από την Ομοσπονδία σε περιφερειακή βάση πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών (5Χ5, 3Χ3, 2Χ2 και μικτά 4Χ4) και μετά σε Παγκύπρια από το 1987. Σιγά σιγά άρχισαν να  αναβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μήν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από πρωταθλήματα άλλων πετοσφαιρικά προηγμένων χωρών.

Το 1993 μετά από ενέργειες του πρώην διεθνή πετοσφαιριστή της Ανόρθωσης Χρίστου Αγγελίδη, της εταιρείας Η&C Hotels Ltd και της ΚΟΠΕ διοργάνωσε το πρώτο ανεπίσημο διεθνές τουρνουά που έγινε ποτέ στην Κύπρο με την ονομασία Protaras Open και το 1996 μετονομάστηκε Odessa International.

Το 1996 η ΚΟΠΕ αναβάθμισε το πρωτάθλημα σε τουρνουά Παγκύπριας βάσης και ο θεσμός καθιερώθηκε. Το 2000 το πρωτάθλημα δόθηκε στην εταιρεία Events One για πέντε (5) χρόνια και από το 2006 η ΚΟΠΕ αναδιοργανώνει τα πρωταθλήματα σε νέες καλύτερες βάσεις.

Στα πρωταθλήματα Beach Volley συμμετέχουν κατά τεκμήριο οι καλύτεροι Κύπριοι Πετοσφαιριστές/τριες, μέλη των Εθν. Ομάδων Πετόσφαιρας και όχι μόνο, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο και η προσέλευση φιλάθλων να είναι κάθε χρόνο πέραν και των πιο ευοίωνων προσδοκιών μας. Το 2005 Κύπριες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τουρνουά των αγώνων μικρών κρατών Ευρώπης.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος οι αγώνες Beach Volley τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τελική φάση μεταδίδεται ζωντανά.

Οι αγώνες διεξάγονται τα Σαββατοκυρίακα από το πρωί μέχρι το βράδυ κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σe εγκαταστάσεις που υπάρχουν πλέον σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Κατά την περίοδο αυτή θα διεξαχθούν τέσσερα (4) Τουρνουά Beach Volley ανδρών και δύο (2) γυναικών.

Αποκορύφωμα της δραστηριότητας του Beach Volley στην Κύπρο ήταν η διοργάνωση του Cyprus FIVB Challenger 2006 που έγινε στην Τουριστική Πλαζ της Γεροσκήπου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συμμετείχαν 67 ομάδες από 22 χώρες με χρηματικά έπαθλα 60 χιλιάδων δολλαρίων. Τεράστιας σημασίας για την εξάπλωση του αθλήματος, αλλά και την προβολή της Κύπρου ήταν η διοργάνωση του 3ου Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος που έγινε στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου Παραλιμνίου.

Από  τα πιο πάνω, γίνεται αντιληπτή η πλούσια δραστηριότητα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την παραπέρα πρόοδο του αθλήματος στον τόπο μας.

 

Beach Volley - the sport!!

Το άθλημα του Beach Volley έχει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επίδραση πάνω σε ολόκληρο τον κόσμο του βόλει.΄Εχει πρωτοπαιχτέι στα 1920 στη Σάντα Μόνικα στη Νότια Καλιφόρνια.Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να παίζουν "6 εναντίον 6" και σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο βόλει στη σάλα, δείχνοντας ότι το άθλημα έρχεται απο το βόλει στη σάλα. Στις αρχές του 1930 το παιχνίδι παιζόταν με δύο ομάδες των τεσσάρων παικτών, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης παικτών και λίγο αργότερα πήρε την σημερινή του μορφή "2 εναντίον 2". Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού του Beach Volley αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μιάς και υιοθετήθηκε απ' όλους τους παίκτες - ακόμα και στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού. Στα τέλη του 1930, το σκηνικό του Beach Volley μεταφέρθηκε στο "State Beach" νότια του Santa Monica Pier μιά περιοχή όπου ακόμα και σήμερα συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του Βeach Volley.

Πρίν απο το τέλος του 1940 δέν χρησιμοποιούνταν το καρφί και το μπλόκ, το φιλέ ήταν χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα, ενώ η υποδοχή του σέρβις με τους πήχεις ή με μανσέτα ήταν ακόμη άγνωστες. Μετά την διακοπή των αγώνων Βeach Volley στην Καλιφόρνια εξαιτίας του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, το πρώτο τουρνουά διεξήχθει το 1948 στο "State Beach" λαμβάνοντας ετήσιο χαρακτήρα. 'Ηδη το 1951 υπήρχαν σκέψεις να γίνει το παιχνίδι και κατ'επέκταση το τουρνουά πιό ελκυστικό για τους θεατές. Εξαιτίας της έλλειψης των καρφιών, οι αγώνες διαρκούσαν απο μία έως εφτά ώρες και γι'αυτό τον λόγο οι παίκτες και οι οργανωτές των τουρνουά αποφάσισαν να διεξάγωνται διαγωνισμοί ομορφιάς κατά την διάρκειά τους.Μ'αυτό τον τρόπο το τουρνουά τράβηξε μεγαλύτερη προσοχή από τα ΜΜΕ και τους θεατές και έτσι σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλα στην Νότια Καλιφόρνια.

Το 1960, η ανάπτυξη του Beach Volley βρισκόταν ακόμα σε πρώιμα στάδια αλλά σιγά σιγά αναπτύχθηκε και ήδη είχαν οργανωθεί 5 τουρνουά. Στα μέσα της δεκαετείας του '60 , ο Ron Van Hagen έκανε διάσημη την τεχνική της μανσέτας ώς τρόπο υποδοχής του σερβίς.

Ο μεγαλύτερος αγώνας beach volley σε χρονική διάρκεια ήταν ο τελικός του Manhatan Beach Open του 1968 όταν μετά από 5 σετ και συνολικό χρόνο παιχνιδιού 7.5 ώρες, Rundle/Bergmann κέρδισαν αργά το απόγευμα και κάτω από τα φώτα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

**Σημείωση : Η πηγή που έχει χρησιμοποιηθεί είναι "Το Βιβλίο του Beach Volleyball" (Homberg/Papageorgiou) ISBN 960-7378-14-8 που είναι το πρώτο διδακτικό βιβλίο για το Beach Volleyball. Το βιβλίο είναι γραμμένο στα Ελληνικά και μπορείτε να το προμηθευτείτε απο το Γ.Μ.Σ Κέντρο Αθλητικού Βιβλίου στη Λεμεσό


 
Website by TotalCy.Com - Copyright © 2001 - 2010
home | news | schedule | tables | history | links | contact